In mijn vorige blogpost besprak ik waarom je niet zomaar afbeeldingen van internet mag halen en hergebruiken voor je onderneming. Deze week leg ik uit hoe je het het beste wél kunt aanpakken. Met onderstaande stappenplannen voor Google en Flickr heb je binnen no time de juiste afbeelding gevonden en weet je zeker dat het goed zit met de rechten.

Google

Je weet natuurlijk al hoe je afbeeldingen moet zoeken bij Google, maar wist je ook dat je daar kan instellen wat voor licentie de foto’s moeten hebben? Gebruik daarvoor onderstaande stappen:

 1. Ga naar Google Afbeeldingen.
 2. Voer in het zoekvak de zoekopdracht in, bijvoorbeeld ‘thistle’.
 3. Je ziet nu een overzicht van foto’s die volgens Google aan je zoekopdracht voldoen. Dit overzicht kan je verder specificeren. Je ziet boven het foto-overzicht een regel met opties. Klik op de optie ‘gebruiksrechten’.
 4. Er verschijnt nu een uitklapmenu. Kies de licentie waaraan je wilt dat je foto’s voldoen.
 5. Het overzicht is bijgewerkt naar alleen de foto’s die aan je opgegeven licentie voldoen. Klik op een foto naar keuze.
 6. De foto wordt nu groter weergegeven. Klik rechts op de knop ‘Afbeelding bekijken’.
 7. Je ziet de afbeelding nu op ware grootte. Klik met je rechtermuisknop op de afbeelding en kies voor ‘Afbeelding opslaan als…’.
 8. Er verschijnt een downloadscherm. Kies een plek op je computer om de afbeelding op te slaan en druk op ‘Bewaar’.

Flickr

Flickr is een website waar mensen fotoalbums kunnen aanmaken die toegankelijk zijn voor het publiek. Bij iedere geüploade foto heeft de eigenaar de mogelijkheid in te stellen wat hij met de rechten doet. Met de uitgebreide zoekfunctie van Flickr kan je hierdoor makkelijk de foto’s filteren die je mag gebruiken voor je onderneming.

 1. Ga naar Flickr.
 2. Voer rechtsboven in het zoekvak de zoekopdracht in, bijvoorbeeld ‘thistle’.
 3. Je ziet nu een overzicht van foto’s op Flickr die aan je zoekopdracht voldoen. Dit overzicht kan je verder specificeren. Je ziet direct links boven het foto-overzicht de tekst ‘Any license’ staan. Klik hierop.
 4. Er verschijnt nu een uitklapmenu. Kies de licentie waaraan je wilt dat je foto’s voldoen.
 5. Het overzicht is bijgewerkt naar alleen de foto’s die aan je opgegeven licentie voldoen. Klik op een foto naar keuze.
 6. De foto wordt nu groter weergegeven en je ziet meer informatie over deze foto, zoals fotograaf, beschrijving en camera-instellingen. Klik rechtsonder in het donkergrijze vlak achter de foto op de downloadknop. Dit is het icoontje van een naar beneden wijzende pijl die tegen een horizontale lijn aan zit.
 7. Er verschijnt een uitklapmenu. Kies de afbeeldingsgrootte die je nodig hebt.
 8. Er verschijnt een downloadscherm. Kies een plek op je computer om de afbeelding op te slaan en druk op ‘Ok’.

 That’s it!

Was deze blogpost waardevol voor je? Laat het hieronder in een reactie weten. Laat het ook weten als je er toch niet helemaal uitkomt, dan kijk ik even met je mee en help je op weg!