Het kiezen van de juiste kleuren voor je huisstijl is ontzettend lastig. Naast de keuzestress die veel mensen überhaupt al hebben, spelen persoonlijke voorkeur en associaties een belangrijke rol. Hoe kom je tot een goede kleurstelling voor je huisstijl?
Kleuren zijn ontzettend belangrijk. We gebruiken kleuren om informatie over onze omgeving te verzamelen. Rood staat voor gevaar, groen is fris, blauw is puur. Kleuren helpen ons om beter te zien waar het ene object ophoudt en het andere begint. Die neurologische en psychologische effecten en associaties kunnen we daardoor ook goed inzetten in vormgeving.

1. Kijk wat anderen in jouw vakgebied voor kleurcombinaties hebben. Wat is de reden dat ze die kleuren hanteren? Is het handig om voor eenzelfde kleurenpalet te gaan? Of is het misschien slimmer om af te wijken en op te vallen?

2. Gebruik zoveel mogelijk de ‘natuurlijke’ kleuren. Een hart is rood, water is blauw, de zon is geel. Zodra je die elementen in andere kleuren gaat zetten, worden ze onduidelijker. Dat kan prima zijn, maar bedenk je ook hier weer goed wáárom je wilt afwijken. Heb je geen goede reden? Hou je dan bij de natuurlijke kleur.

3. Kies kleuren die voldoende contrast hebben. Geel is heel mooi, maar als je lichtgeel neemt en je gebruikt het om teksten in te zetten, dan wordt het erg onleesbaar. Tenzij je het standaard op een donkere achtergrond plaatst natuurlijk, dat is dan weer een andere afweging. Zorg in ieder geval dat je voldoende contrast hanteert.

4. Kijk niet alleen naar wat je zelf mooi vindt, maar focus in beginsel op wat past bij de dienst die je biedt en je doelgroep.

5. Probeer verschillende kleuren uit. Een klein tintje anders kan soms een wereld van verschil betekenen.

6. Probeer verschillende kleurencombinaties uit. Probeer eens een complementaire kleur. Dat is een kleur die precies contra is. Voor geel is dat donkerblauw, voor paars groen, voor rood lichtblauw. Of kijk juist naar een aantal kleuren die aan dezelfde kant van het kleurenspectrum liggen. Bijvoorbeeld verschillende blauwtinten of verschillende warme tinten (zoals oranje, rood en paars).

7. Check of de kleuren goed te reproduceren zijn, zowel in print als op scherm. En zijn er RAL-kleuren (verf en lak) die hierop aansluiten? Dat kan handig zijn voor wanneer je een of meer bedrijfswagens hebt of als je je bedrijfsruimte qua kleuren wilt laten aansluiten op je huisstijl.

Houd altijd in gedachten dat kleuren enorm kunnen verschillen van scherm tot scherm en van printer tot printer. Doe dus gedegen onderzoek voor je iets in duizendvoud laat drukken.

Wat vind jij het lastigste aan het kiezen van de juiste kleuren? Laat het weten in een reactie!

Hoe kom je aan meer klanten?

Klanten werven begint met een eerste stapje: je gratis e-book, zodat je je mailinglijst kunt laten groeien.

Weet je niet:

  • Waar te beginnen?
  • Hoe je dit moet aanbieden?
  • Hoe je zorgt dat zoveel mogelijk mensen het downloaden?

Dat snap ik. Daarom geef ik gratis* de training ‘Klanten met je e-book’.

Klik hier om je aan te melden: http://www.e-bookhulp.nl/gratis-training

Doe het nu direct, want er zijn maar beperkt plekken beschikbaar.

Ik hoop je gauw te zien!

Kamiel

*) Bijna gratis. De training zelf kost je niets, je betaalt alleen € 17 als vergoeding voor de zaalhuur en koffie en thee. Maar mijn waardevolle tijd, inclusief al mijn kennis en expertise krijg je cadeau. Goeie deal, toch?