Google Fonts zijn een fijne manier om aan gratis lettertypes van goede kwaliteit te komen. Je kunt ze zowel online als offline gebruiken. In deze blog leg ik uit hoe je kunt vinden wat je zoekt en hoe je de lettertypes kunt downloaden als dat nodig is.

Google Fonts

Op https://www.google.com/fonts/ vind je alle huidige lettertypes die Google beschikbaar stelt. Je kunt er doorheen bladeren om te kijken welk lettertype passend is voor de uiting die je aan het maken bent.

Filteren

Aan de linkerkant heb je een aantal opties waarop je kunt filteren:

All categories

Als je klikt op ‘All categories’, kan je aanvinken welke soorten lettertypes in het overzicht getoond worden. Dit is handig als je op zoek bent naar een specifieke stijl. Je kunt kiezen uit de volgende opties:

 • Serif (Nederlands: schreef): dit zijn lettertypes waarbij er aan de uiteinden van de letters kleine dwarsstukjes zitten, zoals bijvoorbeeld bij de Times New Roman.
 • Sans Serif (Nederlands: schreefloos): dit zijn lettertypes waarbij er aan de uiteinden van de letters géén dwarsstukjes zitten, zoals bijvoorbeeld bij de Arial en Calibri.
 • Display: dit zijn lettertypes die bedoeld zijn voor korte stukken tekst die groot worden weergegeven, zoals bijvoorbeeld titels en kopteksten. Lettertypes uit deze categorie zijn eigenlijk nooit geschikt voor lange stukken tekst, omdat ze minder makkelijk leesbaar zijn. Ze hebben wel meer karakter dan gewone tekstletters, waardoor ze uitermate geschikt kunnen zijn voor het neerzetten van een bepaalde stijl.
 • Handwriting (Nederlands: handgeschreven. Ook wel script genoemd): dit zijn lettertypes die handschrift nabootsen. Dat kan van alles zijn: van blokletters tot overdadig gekrulde sierletters.
 • Monospace: dit zijn lettertypes waarbij elke letter exact dezelfde breedte inneemt. Je ziet dit soort letters veel terug bij computercode en op typmachines. Ze zijn niet geschikt voor leestekst, omdat ze een onrustig letterbeeld geven (een i is net zo breed als een m, waardoor het ritme in de woorden heel erg verstoord raakt, dat leest onprettig).

Thickness/slant/width

Met deze drie opties kan je de uitstraling van het gezochte lettertype opgeven:

 • Thickness (Nederlands: dikte): zoek je een vet of juist een mager lettertype? Dan kan je hier je zoekopdracht daarop instellen.
 • Slant (Nederlands: hellend of schuin): je kunt hiermee je zoekopdracht afstemmen op lettertypes die schuin staan of juist niet. Met de slider stel je gemakkelijk in hóe schuin het lettertype moet zijn.
 • Width (Nederlands: breedte): hiermee stel je in of het lettertype heel smal of juist heel breed moet zijn.

Wil je een van de opties weer ongedaan maken (bijvoorbeeld omdat het geen resultaten oplevert), dan kan je dat doen door die opties weer in te klappen.

Script

Hier kun je opgeven of het lettertype geschikt moet zijn voor een specifiek schrift of bepaalde taal. Standaard staat het op Latin, ons Latijnse schrift. Daarmee kan je ons alfabet van 26 letters typen. Wil je bijvoorbeeld Russisch kunnen typen? Dan moet je kiezen voor ‘Cyrillic’.

Show all styles

Een lettertype kan verschillende stijlen hebben, bijvoorbeeld een gewone, vette, cursieve en vet cursieve variant. Door deze optie aan te vinken, zie je in het overzicht niet alleen de standaardvariant, maar ook alle andere.

Weergave

Bovenin kan je een aantal opties instellen die beïnvloeden hoe de resultaten worden weergegeven. Zo kan je wisselen tussen de volgende tabbladen:

 • Word: de gevonden lettertypes worden in een raster weergegeven. Elk lettertype laat maar een beperkt aantal tekens van de ingevoerde zin zien.
 • Sentence: de gevonden lettertypes worden met de ingevoerde zin weergegeven.
 • Paragraph: de gevonden lettertypes worden als een blok met tekst weergegeven. Zo kan je kijken hoe het eruit ziet als je langlopende tekst gebruikt.
 • Poster: de lettertypes worden weergegeven door middel van de naam van het lettertype.

Opties

Per tabblad kan je bovendien kiezen voor een aantal opties:

 • Preview text (Nederlands: voorbeeldtekst): je kunt hier de tekst aanpassen die bij de tabbladen Word, Sentence en Paragraph wordt weergegeven. Handig als je bijvoorbeeld wilt weten hoe jouw bedrijfsnaam er in de verschillende lettertypes uitziet.
 • Size: hier stel je het formaat van de letters in.
 • Sorting: hiermee kan je de zoekresultaten sorteren. Je hebt de keuze uit:
  • Alphabet: de resultaten worden alfabetisch gesorteerd
  • Date added: de resultaten worden gesorteerd op datum van toevoegen
  • Number of styles: de resultaten worden gesorteerd op het aantal verschillende stijlen dat het lettertype bevat (zie ook ‘Show all styles’ hierboven). Erg handig als je een lettertype zoekt dat in verschillende gewichten (van mager tot vet) beschikbaar is.
  • Trending: de lettertypes worden weergegeven van meest naar minst trending.
  • Popularity: de lettertypes worden gesorteerd op basis van algemene populariteit.

Google Fonts downloaden

Je kunt Google Fonts ook downloaden, zodat je ze op je eigen computer kunt gebruiken in bijvoorbeeld Word. Als je ze gedownload hebt, kun je ze ook in Canva gebruiken. Het is even zoeken als je het niet weet, dus hier volgen de stappen:

 1. Druk bij het lettertype van je keuze aan de rechterkant op de blauwe knop ‘Add to collection’.
 2. In het grijze paneel dat verschijnt druk je rechts op de knop ‘Use’.
 3. Selecteer de verschillende varianten die je wilt downloaden en druk rechtsboven op de knop met de naar beneden wijzende pijl (rechts naast de kettingschakels). Kies voor ‘Download the font families in your Collection as a .zip file’.

Je kunt de lettertypebestanden nu op je computer installeren.

Dan ben ik nu benieuwd: gebruik jij al Google Fonts? En tegen welke problemen loop je aan in het gebruik daarvan?