Het is vaak lastig om orde in te krijgen in een ontwerp. Zeker als je veel verschillende items gebruikt, lijkt het al gauw een complete chaos te worden. Iets wringt er, maar je kan er niet de vinger op krijgen. Hoe komt het dat professionele ontwerpers dat wel voor elkaar krijgen?

Orde en structuur

Ontwerpen is naar mijn idee het ordenen en structureren van alle informatie, of dat nu visueel of tekstueel is. Dat kan in de eerste plaats naar belangrijkheid zijn, waarbij je de meest prominente zaken het meest in het oog laat springen. Een titel is groter dan de gewone tekst. Het paginanummer moet terug te vinden zijn, maar hoeft niet meteen in het oog te springen. En een call-to-actionknop heeft een opvallende kleur, zodat de aandacht er naartoe getrokken wordt en mensen er eerder op zullen drukken.

Laten lijnen

In de tweede plaats ordent een ontwerper door de verschillende items met elkaar in verband te brengen. Het zogeheten ‘laten lijnen’. Dat is niets meer en minder dan ervoor zorgen dat verschillende items op of tegen een denkbeeldige lijn steunen. Op die manier vind het oog rust op de pagina. Door die rust zorg je ervoor dat het geheel prettig oogt, waardoor het publiek eerder blijft hangen en de inhoud de aandacht krijgt. In deze blogpost zal ik focussen op deze manier van orde en rust aanbrengen.

Denkbeeldige lijnen

Hoe laat je nou items lijnen? Simpel: zoals ik al zei moet je ze tegen een denkbeeldige lijn plaatsen. Dat kan een lijn links, rechts, boven of onder zijn. Een beetje hetzelfde zoals het uitlijnen van tekst. In sommige opmaakprogramma’s kan je hulplijnen trekken. Dit zijn lijnen die je tijdens het ontwerpproces wel kan zien, maar die niet in het eindontwerp zichtbaar worden. Dat is hierbij een erg handig hulpmiddel.

Centreren

Daarnaast kan je items natuurlijk centreren. Let wel op als je centreren combineert met een andere uitlijning. Het kan er namelijk gek uit gaan zien. Als je een website hebt en je zet alleen de titel in de header gecentreerd, dan is er niets aan de hand. Heb je echter een aankondiging voor een evenement en heb je de helft van de items gecentreerd en de andere helft links over rechts laten lijnen, dan komt er willekeur in het ontwerp en mist het oog de houvast die het zoekt.

TIP: als je tekst centreert die uit twee regels bestaat, probeer dan eens de tekst zodanig op te breken dat de eerste en de tweede regel ongeveer even lang worden. Dat ziet er rustiger en mooier uit dan wanneer je boven een lange regel hebt en onder een of twee woorden.

Optisch lijnen

Binnen het ontwerpvak ga je in de basis wel uit van bepaalde principes en regels, maar het blijft altijd evalueren en aanpassen. Je moet altijd kijken of iets wel ‘werkt’. Dat is ook zo met lijnen. Hier komt het optische aspect om de hoek kijken. Het kan namelijk zijn dat je twee vormen netjes met hun onderkant op dezelfde lijn hebt gezet, maar dat ze toch niet lijken te lijnen. Dat komt door optische effecten. Zo moet een cirkel iets verder naar beneden geplaatst worden dan een vierkant, om optisch op dezelfde lijn te staan. Een driehoek (met de punt naar beneden) heeft dat zelfs nog meer en dat wordt alleen maar sterker naarmate de punt spitser wordt.

Optische correcties in tekst

Je ziet dat goed terug in tekst. Het lijkt alsof alle tekst op deze regel op exact dezelfde lijn staat, maar schijn bedriegt. Vergroot je het flink uit, dan kan je zien dat de o ten opzichte van bijvoorbeeld de onderkant van de n uitsteekt. Of kijk eens naar de kleine letter b: de buik hangt wat uit ten opzichte van de onderkant van zijn stok. Het zou vreemd aanvoelen als deze optische correcties niet gedaan zouden zijn.

2016-05-25_optische-correctie

Zelf optische correcties toepassen

Je kunt dit zelf goed toepassen als je werkt met een combinatie van vormen die niet rechthoekig zijn (cirkel, driehoek of gewoon een organische vorm). Het is geen exacte wetenschap, dus ga vooral op je gevoel af. Zorg ervoor dat het eruit ziet alsof het lijnt.

TIP: voelt het niet in balans? Dan is het dat waarschijnlijk ook niet. Schuif eens met wat elementen om te kijken of dat de situatie verbetert.

Dan ben ik nu benieuwd: was deze informatie nuttig voor je? Wat is je grootste inzicht na het lezen van deze blogpost? Laat het hieronder even weten in een reactie.