Van klanten hoor ik nog wel eens dat ze bepaalde dingen zelf willen kunnen doen. In de meeste gevallen raad ik aan om een professional in te huren. Dat bespaart jou sowieso veel tijd en op de lange termijn vaak ook geld. Soms kan je ook prima iets zelf doen, zeker als je je bedrijf nog aan het opstarten bent. In dat geval biedt Canva uitkomst.
Canva is een online programma om ontwerpen mee te maken. Je kunt afbeeldingen en tekst toevoegen, voorgedefinieerde layouts kiezen en aanpassen, afbeeldingen draaien, spiegelen en uitsnijden, etc. Natuurlijk heeft het ook zijn limitaties, maar voor veel eenvoudige ontwerpen is het een prima tool.

Als je naar canva.com gaat, kan je een account aanmaken door in te loggen met een Facebook- of Googleaccount of door een e-mailadres en wachtwoord te kiezen. Zodra je bent ingelogd, kan je meteen aan de slag met je eerste ontwerp.

De basistools

We gaan vandaag een Facebookheader maken, klik daarvoor bovenin op ‘Facebook Cover’. Je komt in de ontwerpomgeving terecht. Aan de linkerkant zie je verschillende tabs met opties: search, layouts, elements, text, bkground en uploads.

Search

Met de zoekfunctie kan je snel afbeeldingen zoeken die je in je ontwerpen kunt plaatsen. Als je zoekt op ‘Christmas tree’ krijg je bijvoorbeeld allerhande tekeningen en foto’s van kerstbomen, al dan niet met cadeautjes en kinderen.

Layouts

Bij layouts kan je kiezen uit een aantal basislayouts, die je naar hartelust kunt bewerken als je ze geplaatst hebt.

Elements

Hier kan je diverse elementen kiezen om in je ontwerp te plaatsen:

 • Holidays: graphics die te maken hebben met Kerst en Oud en Nieuw
 • Grids: verschillende indelingen voor je ontwerp
 • Frames: verschillende kaders om één of meer foto’s in te plaatsen
 • Shapes: allerhande vormen
 • Lines: diverse lijnen
 • Illustrations: talloze verschillende illustraties
 • Icons: verschillende iconen
 • Photos: allerhande foto’s
 • Charts: een flink aantal elementen om grafieken, diagrammen en infographics mee te maken.

Text

Met deze optie kan je tekstkaders toevoegen. Er zijn ook een aantal verschillende vooropgezette tekstelementen die je kunt plaatsen en aanpassen.

Bkground

Hiermee kan je achtergronden aan je ontwerp toevoegen. Selecteer een afbeelding en sleep die naar je ontwerp.

Uploads

Bij Uploads kan je eigen afbeeldingen uploaden, die je vervolgens in je ontwerpen kunt gebruiken.

Het ontwerp maken

 1. Kies bij ‘Layouts’ een layout die je aanspreekt en sleep die naar het ontwerpgebied rechts. De layout wordt nu zichtbaar.
 2. Je kan de achtergrondafbeelding aanpassen door te gaan naar ‘Bkground’ en vanuit daar een nieuwe achtergrond je ontwerp in te slepen.
 3. Door met je muis op de tekst te klikken, kan je deze gaan bewerken. Selecteer vervolgens het hele stuk tekst en typ je eigen tekstje. Boven het tekstkader is inmiddels een werkbalk verschenen, daarin kan je o.a. het lettertype van de tekst aanpassen. Klik daarvoor op de naam van het huidige lettertype (helemaal links in de werkbalk) en kies uit het uitklapmenu een ander font.
 4. Als laatste plaatsen we nog een foto of illustratie. Ga naar ‘Search’ en zoek een afbeelding uit die je erin wilt hebben (bijvoorbeeld ‘Cat’) en druk op enter. Er verschijnen nu allemaal foto’s en/of illustraties om uit te kiezen. Sleep de gewenste afbeelding in je ontwerp.
 5. Je hebt nu de mogelijkheid de afbeelding te vergroten en verkleinen en om deze te draaien. Vergroten en verkleinen doe je door aan een van de bolletjes op de hoeken te trekken. Draaien kan door het bolletje met het ronddraaiende pijltje onder de afbeelding te verslepen. Je kunt de afbeelding altijd herpositioneren door deze te verslepen.

Het ontwerp opslaan

Nu willen we het ontwerp opslaan, zodat het later nog kunnen aanpassen, maar ook om te kunnen gebruiken in Facebook.

 1. Pas de titel van het document aan. Dit doe je door bovenin het scherm te klikken op de naam links van de knop ‘share’. Je kunt nu een andere naam ingeven en deze opslaan door te klikken op ‘Done’.
 2. Download de Facebookheader als afbeelding door te klikken op ‘Download’ (rechts bovenin het scherm). Selecteer het type bestand dat je wilt hebben. Voor een Facebookheader is JPG of PNG (de eerste twee opties) het meest geschikt.
 3. Canva gaat nu je download voorbereiden. Als je enkel gratis elementen (achtergronden, layouts, afbeeldingen e.d.) hebt gebruikt, kan je je ontwerp meteen downloaden, anders moet je eerst afrekenen.

Verder leren

Op https://designschool.canva.com/tutorials/ kan je diverse tutorials volgen, zodat je je ontwerpvaardigheden kunt vergroten.

Heb je behoefte aan meer blogposts over Canva? Laat het hieronder weten in een reactie!

Heb je de visitekaartjesaanbieding gemist?

Wil jij ook visitekaartjes laten maken? T/m 4 december betaalde je slechts € 97 (normaal € 497). Om je tegemoet te komen bieden we deze kaartjes t/m 31 december nog voor de gereduceerde prijs van € 197 aan. Dan ontwerpen wij je kaartje en krijg je het gedrukt thuisgestuurd in een oplage van 50–500 stuks. Klik hier voor meer informatie: http://www.desingo.nl/ultieme-visitekaartjes/